Terpeny

Nazwa terpeny wywodzi się od terpentyny. Terpentyna zaś jest:

  • składnikiem żywic drzew iglastych,
  • lepka,
  • przyjemnie pachnącym balsamem, wypływającym w miejscu rozcięcia lub uszkodzenia kory lub drewna.

Terpentyna zawiera kwasy żywicze oraz węglowodory i to właśnie te drugie są określane mianem terpenów, które są: 

  • organicznymi związkami chemicznymi zbudowanymi z podjednostek izoprenowych,
  • aromatycznymi substancjami,
  • obecne w roślinach, najwięcej zaś ich występuje w konopiach,
  • uzyskane w sposób naturalny,
  • produkowane są w trichomach, czyli w gruczołach żywiczych porastających roślinę, 
  • lepkimi, błyszczącymi kryształkami pokrywającymi pąki,
  • wydzielane przez niezapylone żeńskie kwiaty konopi i wtedy są najbardziej wyraziste.

terpeny zostały rozwinięte przez rośliny jako następstwo konieczności adaptacji w środowisku, przede wszystkim w celu:

  • ochrony przed niebezpieczeństwem, wydzielając substancje odstraszające, 
  • zwabienia owadów zapylających (owady metabolizując terpeny wytwarzają hormony i feromony),
  • ochrony przed wysuszeniem na skutek zbyt wysokiej temperatury,

Na rozwój terpenów i ich profil w roślinie może wpływać wiele czynników, w tym:

  • szczep konopi,
  • klimat, 
  • pogoda, 
  • wiek rośliny, 
  • nawozy, 
  • gleba, a nawet 
  • pora dnia.

Oto najczęściej występujące terpeny:

  • α- pinen -> przeciwzapalny, antyseptyczny występuje również w olejkach sosnowych, kojarzony jest z rozmarynem, szałwią, pietruszką lub koperkiem. Poprawia koncentrację i pamięć. Ma działanie wykrztuśne, odpowiada za zapach ziołowo-liściasty;

  • mircen -> uspokajający, rozluźniający, nasenny, przeciwbólowy, przeciwzapalny, przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny, jego zapach jest określany jako „piżmowy”, „ziemisty” i przypominający „dojrzałe owoce”, jest obecny również w chmielu, mango, tymianku i trawie cytrynowej;

  • linalol -> przeciwlękowy, antydepresyjny, uspakajający, odprężający, przeciwzapalny, przeciwbólowy, posiada zapach  słodki, podobny do kwiatów lawendy (i wielu innych pachnących kwiatów), określany jest jako owocowo-ziołowy oraz słodko-pikantny;

  • limonen -> nadaje cytrusowy aromat, poprawia nastrój, odpowiada za zapach pikantny, kwaśny, cytrusowy, jaki jest charakterystyczny dla cytryn i limonek;

  • β-kariofilen -> przeciwzapalny (jest obecny również w czarnym pieprzu, oregano, goździkach, cynamonie, bazylii, chmielu, rozmarynie), posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, wspiera układ odpornościowy, , chroni układ pokarmowy – wykazuje działania chroniące żołądek, jest dobry do leczenia niektórych wrzodów. Jest klasyfikowany jako terpen, ale również kannabinoid. Nadaje ostry aromat i smak opisywany jako pieprzny, drzewny i korzenny;

  • humulen -> powszechnie występuje w chmielu i konopiach, wykazuje działanie antybakteryjne, antyrakowe, przeciwzapalne. Przypisuje mu się właściwości hamujące apetyt.

Odkąd okryto układ endokannabinoidowy (ECS) u ludzi, który pomaga osiągnąć homeostazę, czyli stan równowagi naukowcy dążą do poznania jego działania. Obecnie wiadomo, że ECS odpowiada za regulację szeregu funkcji i procesów, w tym snu, nastroju, apetytu i pamięci, a także reprodukcji i płodności a jego działanie regulują kannabinoidy.

Wykazano, że kannabinoidy i terpeny razem:

  • zwiększają przepływ krwi, 
  • zwiększają aktywność kory mózgowej,
  • zabijają patogeny układu oddechowego,
  • tworzą efekt enturage” określany efektem „otoczenia”, czyli oddziałują one zarówno bezpośrednio, jak i również wzmacniają działanie kannabidiolu (CBD) i innych kannabinoidów.

W rzeczywistości terpeny same również wykazały działanie przeciwzapalne oraz właściwości przeciwnowotworowe. Istnieją publikacje, w których wskazano, że limonen jest znany m.in. z hamowania wzrostu raka  u gryzoni. Niestety jest niewiele danych na temat potencjalnej synergii między kannabinoidami i terpenami. Wykazano, że kannabinol (CBN) posiada właściwości hamujące działanie na wzrost komórek raka piersi i jego działanie może być wzmocniony przez limonen. Intersujący również może wydać się fakt, że ekstrakt z całego kwiatu zawierajacy THC był silniejszy niż sam THC podczas hamowania rozwoju raka piersi. Natomiast próba odtworzenia aktywności ekstraktu z całych kwiatów poprzez dodanie obecnych w ekstrakcie pięciu najlepszych i najobfitszych terpenów (β-kariofilenu, linalolu, α- humulenu, nerolidolu i β-pinenu) do THC nie wykazywała dodatkowego efektu. Dlatego bardzo trudno jest przewidzieć jakie cząsteczki lub ich połączenia powodują większą aktywność kannabinoidów obecnych w ekstraktach z czystych kwiatów. 

Uzyskiwanie terepnów przy pomocy rozpuszczalnika CO2, który posiada status GRAS jest preferowane, ponieważ dwutlenek węgla jest:

  • przyjazny dla środowiska,
  • przyjazny dla konsumenta,
  • selektywny jako rozpuszczalnik do ekstrakcji. 

Niepodważalnie terpeny z konopi posiadają zapachowe atrybuty różnych mono- i seskwiterpenowych substancji lotnych i ich mieszaniny, które wpływają na ludzi. 

Domniemane aspekty „efektu otoczenia” obejmują: leczenie depresji, lęku, uzależnienia epilepsji, raka i infekcji. 

Magic Health Food

Magic Health Food (MHF) to projekt badawczy, który realizowany jest w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction od lutego 2021 r. Prowadzimy prace badawcze w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych w oparciu o technologię ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, technologię o której zaletach piszemy na stronie https://extracthome.pl/uslugi-ekstrakcji-sfe/. W rezultacie uzyskujemy ekstrakty premium, w których oznaczamy oraz izolujemy cenne substancje oddziaływujące terapeutycznie na organizm człowieka. Mieszamy te substancje, ustalając ich działanie przy określonym dawkowaniu, otrzymując innowacyjne suplementy diety oraz żywność funkcjonalną. Nasze produkty testują i oceniają entuzjaści, suplementoholicy (rygorystyczny feedback), środowiska naukowe oraz my właściciele, nasze rodziny i pracownicy, których fascynacja zdrowym stylem życia, odkrywaniem tajemnic drzemiących w roślinach, potrzebami obecnych czasów, przerodziła się w sposób na życie. Co najważniejsze zarówno badania, jak i produkcja docelowa odbywa się w naszym laboratorium, którego działanie opieramy o zasadę bezkompromisowej jakości wynikającej z wiedzy i nauki.

Brassinosteroidy

Grupa sterydowych hormonów roślinnych. Hormony te odpowiadają głównie za wydłużenie łodygi, stymulują podziały komórkowe oraz ochronę roślin przed stresem środowiskowym. Wydajność pozyskiwania brassinsteroidów jest bardzo niska, dlatego w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction (CBRSFE) podjęliśmy się wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu opracowania technologii pozyskiwania tych sterydów w oparciu o ekstrakcję nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, oznaczania, izolacji oraz optymalizacji produkcji. Wytypowaliśmy grupę roślin, których elementy po odpowiednim przygotowaniu zostaną poddane próbom ekstrakcji w określonych warunkach oraz analizom.

Genezę ww. prac badawczych stanowi tzw „Europejski zielony ład” w wyniki którego rynek środków ochrony roślin jest coraz uboższy o chemiczne składniki preparatów stosowanych w uprawie. Z jednej strony wdrażane ograniczenia pośrednio wpływają na zmniejszenie degradacji środowiska z drugiej zaś bezpośrednio uderzają w producentów nawozów i środków ochrony roślin. Wychodząc naprzeciw rynkowi realizujemy zarysowany plan badawczy. Do końca 2022 r. planujemy określone rezultaty prac badawczych – gotowe, w odpowiedniej formulacji i stężeniu substraty do produkcji środków ochrony roślin.

Zainteresowanych inwestorów lub nowatorskie know how w zakresie pozyskiwania brassinosteroidów zapraszamy do kontaktu.