Jak powstała nazwa terpeny?
Nazwa terpeny wywodzi się od terpentyny. Terpentyna zaś jest:
- składnikiem żywic drzew iglastych,
- lepka,
- przyjemnie pachnącym balsamem, wypływającym w miejscu rozcięcia lub uszkodzenia kory lub drewna.
Co zawiera Terpentyna i czym nazywamy terpeny
Terpentyna zawiera kwasy żywicze oraz węglowodory i to właśnie te drugie są określane mianem terpenów, które są:
- organicznymi związkami chemicznymi zbudowanymi z podjednostek izoprenowych,
- aromatycznymi substancjami,
- obecne w roślinach, najwięcej zaś ich występuje w konopiach,
- uzyskane w sposób naturalny,
- produkowane są w trichomach, czyli w gruczołach żywiczych porastających roślinę,
- lepkimi, błyszczącymi kryształkami pokrywającymi pąki,
- wydzielane przez niezapylone żeńskie kwiaty konopi i wtedy są najbardziej wyraziste.

Dlaczego rośliny wytwarzają terpeny?
Terpeny zostały rozwinięte przez rośliny jako następstwo konieczności adaptacji w środowisku, przede wszystkim w celu:
- ochrony przed niebezpieczeństwem, wydzielając substancje odstraszające,
- zwabienia owadów zapylających (owady metabolizując terpeny wytwarzają hormony i feromony),
- ochrony przed wysuszeniem na skutek zbyt wysokiej temperatury,
Co wpływa na rozwój terpenów?
Na rozwój terpenów i ich profil w roślinie może wpływać wiele czynników, w tym:
- szczep konopi,
- klimat,
- pogoda,
- wiek rośliny,
- nawozy,
- gleba, a nawet
- pora dnia.
Najczęściej występujące terpeny:
- α- pinen -> przeciwzapalny, antyseptyczny występuje również w olejkach sosnowych, kojarzony jest z rozmarynem, szałwią, pietruszką lub koperkiem. Poprawia koncentrację i pamięć. Ma działanie wykrztuśne, odpowiada za zapach ziołowo-liściasty;
- mircen -> uspokajający, rozluźniający, nasenny, przeciwbólowy, przeciwzapalny, przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny, jego zapach jest określany jako „piżmowy”, „ziemisty” i przypominający „dojrzałe owoce”, jest obecny również w chmielu, mango, tymianku i trawie cytrynowej;
- linalol -> przeciwlękowy, antydepresyjny, uspakajający, odprężający, przeciwzapalny, przeciwbólowy, posiada zapach słodki, podobny do kwiatów lawendy (i wielu innych pachnących kwiatów), określany jest jako owocowo-ziołowy oraz słodko-pikantny;
- limonen -> nadaje cytrusowy aromat, poprawia nastrój, odpowiada za zapach pikantny, kwaśny, cytrusowy, jaki jest charakterystyczny dla cytryn i limonek;
- β-kariofilen -> przeciwzapalny (jest obecny również w czarnym pieprzu, oregano, goździkach, cynamonie, bazylii, chmielu, rozmarynie), posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, wspiera układ odpornościowy, , chroni układ pokarmowy – wykazuje działania chroniące żołądek, jest dobry do leczenia niektórych wrzodów. Jest klasyfikowany jako terpen, ale również kannabinoid. Nadaje ostry aromat i smak opisywany jako pieprzny, drzewny i korzenny;
- humulen -> powszechnie występuje w chmielu i konopiach, wykazuje działanie antybakteryjne, antyrakowe, przeciwzapalne. Przypisuje mu się właściwości hamujące apetyt.
Odkąd okryto układ endokannabinoidowy (ECS) u ludzi, który pomaga osiągnąć homeostazę, czyli stan równowagi naukowcy dążą do poznania jego działania. Obecnie wiadomo, że ECS odpowiada za regulację szeregu funkcji i procesów, w tym snu, nastroju, apetytu i pamięci, a także reprodukcji i płodności a jego działanie regulują kannabinoidy.
Zalety stosowanie kannabinoidów oraz terpenów
Wykazano, że kannabinoidy i terpeny razem:
- zwiększają przepływ krwi,
- zwiększają aktywność kory mózgowej,
- zabijają patogeny układu oddechowego,
- tworzą efekt enturage” określany efektem „otoczenia”, czyli oddziałują one zarówno bezpośrednio, jak i również wzmacniają działanie kannabidiolu (CBD) i innych kannabinoidów.
W rzeczywistości terpeny same również wykazały działanie przeciwzapalne oraz właściwości przeciwnowotworowe. Istnieją publikacje, w których wskazano, że limonen jest znany m.in. z hamowania wzrostu raka u gryzoni. Niestety jest niewiele danych na temat potencjalnej synergii między kannabinoidami i terpenami. Wykazano, że kannabinol (CBN) posiada właściwości hamujące działanie na wzrost komórek raka piersi i jego działanie może być wzmocniony przez limonen. Intersujący również może wydać się fakt, że ekstrakt z całego kwiatu zawierajacy THC był silniejszy niż sam THC podczas hamowania rozwoju raka piersi. Natomiast próba odtworzenia aktywności ekstraktu z całych kwiatów poprzez dodanie obecnych w ekstrakcie pięciu najlepszych i najobfitszych terpenów (β-kariofilenu, linalolu, α- humulenu, nerolidolu i β-pinenu) do THC nie wykazywała dodatkowego efektu. Dlatego bardzo trudno jest przewidzieć jakie cząsteczki lub ich połączenia powodują większą aktywność kannabinoidów obecnych w ekstraktach z czystych kwiatów.
Atuty uzyskiwania terpenów przy pomocy dwutlenku węgla
Uzyskiwanie terpenów przy pomocy rozpuszczalnika CO2, który posiada status GRAS jest preferowane, ponieważ dwutlenek węgla jest:
- przyjazny dla środowiska,
- przyjazny dla konsumenta,
- selektywny jako rozpuszczalnik do ekstrakcji.
Niepodważalnie terpeny z konopi posiadają zapachowe atrybuty różnych mono- i seskwiterpenowych substancji lotnych i ich mieszaniny, które wpływają na ludzi.
Domniemane aspekty „efektu otoczenia” obejmują: leczenie depresji, lęku, uzależnienia epilepsji, raka i infekcji.