Darmowa dostawa od 450 zł

Portfolio

Instytut Urządzeń Ekstrakcyjnych sp. z o.o. wspólnie z Grzybek sp. z o.o. oraz Instytutem Chemii i Techniki Jądrowej realizują projekt pn „Selen organiczny”

Grupa sterydowych hormonów roślinnych. Hormony te odpowiadają głównie za wydłużenie łodygi, stymulują podziały komórkowe oraz ochronę roślin przed stresem środowiskowym.

Magic Health Food

PROJEKT

Magic Health Food (MHF) to projekt badawczy, który realizowany jest w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction od lutego 2021 

Selen organiczny.

Instytut Urządzeń Ekstrakcyjnych sp. z o.o. wspólnie z Grzybek sp. z o.o. oraz Instytutem Chemii i Techniki Jądrowej realizują projekt pn „Selen organiczny”

Rezultatem projektu jest nowa żywność fortyfikowana (celowo wzbogacana) – pieczarka dotowana selenem. Zgodnie z definicja Functional Food Science in Europe, żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszania ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać swoją postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą, przy czym nie są to tabletki, kapsułki ani krople, ale część składowa prawidłowej diety.

Powstały produkt – pieczarka wzbogacona selenem spełnia kryteria żywności funkcjonalnej i może być składnikiem codziennej diety.

Opracowana technologia produkcji pieczarki wzbogacanej selenem, pozwoli otrzymać naturalny produkt o wyższej zawartości Se w stosunku do pieczarek pochodzących ze standardowych upraw, z którego większość Se obecnego w gotowym produkcie będzie w postaci selenu organicznego, a więc zdecydowanie bardziej przyswajalnego dla organizmu człowieka.

Z badań marketingowych wynika (Siro i in. 2008), że głównymi czynnikami akceptacji nowych produktów są: smak, jakość, cena, wygoda w użyciu i zaufanie do oświadczeń żywieniowych. Fakt, że jako żywność o właściwościach prozdrowotnych została wybrana pieczarka – produkt znany konsumentowi od lat, odgrywa bardzo ważną rolę marketingową oraz argument wdrożeniowy. Opracowana w ramach projektu technologia pozwoli także na otrzymywanie pieczarki o znacznie zwiększonej zawartości selenu całkowitego i selenu organicznego (w porównaniu do pieczarki uprawianej standardowymi metodami lub z przeznaczeniem na żywność funkcjonalną) – jako materiału do produkcji suplementów diety. Podstawowym celem stosowania suplementów diety jest uzupełnianie diety w składniki odżywcze. Suplementy diety nie mają statusu produktu leczniczego. Dobroczynna rola selenu jest ogólnie znana, dlatego coraz więcej osób sięga po jego suplementację. Tym bardziej, iż nasza codzienna dieta może nie dostarczać odpowiednich dawek tego pierwiastka. Parametry zawartości Se w pieczarce to ok 40 mikrog/g suszu w postaci selenometioniny i selenocysteiny.

Zapraszamy zainteresowanych inwestorów, producentów grzybów chętnych nabyciem licencji z branży spożywczej, farmaceutycznej, żywności funkcjonalnej i suplementów diety do współpracy.

Brassinosteroidy

Grupa sterydowych hormonów roślinnych. Hormony te odpowiadają głównie za wydłużenie łodygi, stymulują podziały komórkowe oraz ochronę roślin przed stresem środowiskowym. Wydajność pozyskiwania brassinsteroidów jest bardzo niska, dlatego w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction (CBRSFE) podjęliśmy się wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu opracowania technologii pozyskiwania tych sterydów w oparciu o ekstrakcję nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, oznaczania, izolacji oraz optymalizacji produkcji. Wytypowaliśmy grupę roślin, których elementy po odpowiednim przygotowaniu zostaną poddane próbom ekstrakcji w określonych warunkach oraz analizom.

Genezę ww. prac badawczych stanowi tzw „Europejski zielony ład” w wyniki którego rynek środków ochrony roślin jest coraz uboższy o chemiczne składniki preparatów stosowanych w uprawie. Z jednej strony wdrażane ograniczenia pośrednio wpływają na zmniejszenie degradacji środowiska z drugiej zaś bezpośrednio uderzają w producentów nawozów i środków ochrony roślin. Wychodząc naprzeciw rynkowi realizujemy zarysowany plan badawczy. Do końca 2022 r. planujemy określone rezultaty prac badawczych – gotowe, w odpowiedniej formulacji i stężeniu substraty do produkcji środków ochrony roślin.

Zainteresowanych inwestorów lub nowatorskie know how w zakresie pozyskiwania brassinosteroidów zapraszamy do kontaktu.

Magic Health Food

Magic Health Food (MHF) to projekt badawczy, który realizowany jest w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction od lutego 2021 r. Prowadzimy prace badawcze w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych w oparciu o technologię ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, technologię o której zaletach piszemy na stronie https://extracthome.pl/uslugi-ekstrakcji-sfe/. W rezultacie uzyskujemy ekstrakty premium, w których oznaczamy oraz izolujemy cenne substancje oddziaływujące terapeutycznie na organizm człowieka. Mieszamy te substancje, ustalając ich działanie przy określonym dawkowaniu, otrzymując innowacyjne suplementy diety oraz żywność funkcjonalną. Nasze produkty testują i oceniają entuzjaści, suplementoholicy (rygorystyczny feedback), środowiska naukowe oraz my właściciele, nasze rodziny i pracownicy, których fascynacja zdrowym stylem życia, odkrywaniem tajemnic drzemiących w roślinach, potrzebami obecnych czasów, przerodziła się w sposób na życie. Co najważniejsze zarówno badania, jak i produkcja docelowa odbywa się w naszym laboratorium, którego działanie opieramy o zasadę bezkompromisowej jakości wynikającej z wiedzy i nauki.