Darmowa dostawa od 450 zł

SAŁATKA Z AWOKADO, KOMOSĄ RYŻOWĄ I OLEJEM Z WIESIOŁKA – przepis:)

Dziś przedstawiamy Wam przepis na pyszną i zdrową sałatkę z awokado, komosą ryżową i olejem z wiesiołka. Awokado jest pełne witamin i zdrowych tłuszczy, komosa ryżowa to źródło białka i węglowodanów złożonych, Tajnym składnikiem, który zaskoczy wszystkich będzie olej z wiesiołka, który jest bogaty w kwasy OMEGA-3 i ma właściwości przeciwzapalne. Ta sałatka to idealne połączenie smaków i składników odżywczych, które z pewnością zachwyci Was swoją delikatnością i kremowością. Do dzieła!

Składniki:

  • awokado – 2 sztuki
  • sok z 1 cytryny,
  • 5 g papryka pepperoni kostka,
  • 100 g pomidorków cherry
  • 5 g imbir obrany i krojony,
  • 5 g czosnek siekany,
  • 2 g kolendra świeża,
  • 50 ml olej z pestek winogron,
  • 25 ml sos sojowy jasny
  • majonez wegański
  • 50 g ciecierzyca w zalewie,
  • 50 g kolendra świeża,
  • 7 ml olej z wiesiołka od ExtractHome.pl
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
  • 15 g komosa ryżowa czarna

Wykonanie:

W termomixie zmiksować świeżą kolendrę z olejem słonecznikowym przy włączonym grzaniu 70°C na największych obrotach około 5 minut. Następnie wychłodzić olej w naczyniu zanurzonym z kostkami lodu.

Wychłodzony olej przecedzić przez bardzo drobne sito.

Po otwarciu puszki ciecierzycę odcedzić. Płyn wlać do termomixa założyć motylek do ubijania i na wolnych obrotach delikatnie dolewać olej z kolendry, na koniec dodać odrobinę oleju z wiesiołka.

Komosę ugotować około 12 minut, następnie odlać na sitku. Do komosy dodać majonez z kolendry i wiesiołka, odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz.

Awokado obrać wyjąć pestkę, rozgnieść łyżką lub w moździerzu, następnie dodać sok z cytryny, sól, pieprz, krojoną papryczkę pepperoni i krojoną kolendrę.

Pomidorki cherry przekroić na pół, dodać drobno pokrojony imbir, czosnek, chilli, sos sojowy jasny i listki kolendry oraz sok z cytryny.

Na talerzu rozłożyć awokado oraz zamarynowane pomidorki i majonez z kolendry i wiesiołka.

Dekorować listkami rucoli, kolendry lub bazylii

Autorski przepis Szefa Kuchni Hotelu Narvil.

Kalendarz adwentowy ExtractHome

Codziennie inny kod rabatowy!

Magic Health Food

Magic Health Food (MHF) to projekt badawczy, który realizowany jest w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction od lutego 2021 r. Prowadzimy prace badawcze w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych w oparciu o technologię ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, technologię o której zaletach piszemy na stronie https://extracthome.pl/uslugi-ekstrakcji-sfe/. W rezultacie uzyskujemy ekstrakty premium, w których oznaczamy oraz izolujemy cenne substancje oddziaływujące terapeutycznie na organizm człowieka. Mieszamy te substancje, ustalając ich działanie przy określonym dawkowaniu, otrzymując innowacyjne suplementy diety oraz żywność funkcjonalną. Nasze produkty testują i oceniają entuzjaści, suplementoholicy (rygorystyczny feedback), środowiska naukowe oraz my właściciele, nasze rodziny i pracownicy, których fascynacja zdrowym stylem życia, odkrywaniem tajemnic drzemiących w roślinach, potrzebami obecnych czasów, przerodziła się w sposób na życie. Co najważniejsze zarówno badania, jak i produkcja docelowa odbywa się w naszym laboratorium, którego działanie opieramy o zasadę bezkompromisowej jakości wynikającej z wiedzy i nauki.

Brassinosteroidy

Grupa sterydowych hormonów roślinnych. Hormony te odpowiadają głównie za wydłużenie łodygi, stymulują podziały komórkowe oraz ochronę roślin przed stresem środowiskowym. Wydajność pozyskiwania brassinsteroidów jest bardzo niska, dlatego w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction (CBRSFE) podjęliśmy się wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu opracowania technologii pozyskiwania tych sterydów w oparciu o ekstrakcję nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, oznaczania, izolacji oraz optymalizacji produkcji. Wytypowaliśmy grupę roślin, których elementy po odpowiednim przygotowaniu zostaną poddane próbom ekstrakcji w określonych warunkach oraz analizom.

Genezę ww. prac badawczych stanowi tzw „Europejski zielony ład” w wyniki którego rynek środków ochrony roślin jest coraz uboższy o chemiczne składniki preparatów stosowanych w uprawie. Z jednej strony wdrażane ograniczenia pośrednio wpływają na zmniejszenie degradacji środowiska z drugiej zaś bezpośrednio uderzają w producentów nawozów i środków ochrony roślin. Wychodząc naprzeciw rynkowi realizujemy zarysowany plan badawczy. Do końca 2022 r. planujemy określone rezultaty prac badawczych – gotowe, w odpowiedniej formulacji i stężeniu substraty do produkcji środków ochrony roślin.

Zainteresowanych inwestorów lub nowatorskie know how w zakresie pozyskiwania brassinosteroidów zapraszamy do kontaktu.