Dziś przedstawiamy Wam przepis na pyszną i zdrową sałatkę z awokado, komosą ryżową i olejem z wiesiołka. Awokado jest pełne witamin i zdrowych tłuszczy, komosa ryżowa to źródło białka i węglowodanów złożonych, Tajnym składnikiem, który zaskoczy wszystkich będzie olej z wiesiołka, który jest bogaty w kwasy OMEGA-3 i ma właściwości przeciwzapalne. Ta sałatka to idealne połączenie smaków i składników odżywczych, które z pewnością zachwyci Was swoją delikatnością i kremowością. Do dzieła!
Składniki:
- awokado – 2 sztuki
- sok z 1 cytryny,
- 5 g papryka pepperoni kostka,
- 100 g pomidorków cherry
- 5 g imbir obrany i krojony,
- 5 g czosnek siekany,
- 2 g kolendra świeża,
- 50 ml olej z pestek winogron,
- 25 ml sos sojowy jasny
- majonez wegański
- 50 g ciecierzyca w zalewie,
- 50 g kolendra świeża,
- 7 ml olej z wiesiołka od ExtractHome.pl
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
- 15 g komosa ryżowa czarna
Wykonanie:
W termomixie zmiksować świeżą kolendrę z olejem słonecznikowym przy włączonym grzaniu 70°C na największych obrotach około 5 minut. Następnie wychłodzić olej w naczyniu zanurzonym z kostkami lodu.
Wychłodzony olej przecedzić przez bardzo drobne sito.
Po otwarciu puszki ciecierzycę odcedzić. Płyn wlać do termomixa założyć motylek do ubijania i na wolnych obrotach delikatnie dolewać olej z kolendry, na koniec dodać odrobinę oleju z wiesiołka.
Komosę ugotować około 12 minut, następnie odlać na sitku. Do komosy dodać majonez z kolendry i wiesiołka, odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz.
Awokado obrać wyjąć pestkę, rozgnieść łyżką lub w moździerzu, następnie dodać sok z cytryny, sól, pieprz, krojoną papryczkę pepperoni i krojoną kolendrę.
Pomidorki cherry przekroić na pół, dodać drobno pokrojony imbir, czosnek, chilli, sos sojowy jasny i listki kolendry oraz sok z cytryny.
Na talerzu rozłożyć awokado oraz zamarynowane pomidorki i majonez z kolendry i wiesiołka.
Dekorować listkami rucoli, kolendry lub bazylii
Autorski przepis Szefa Kuchni Hotelu Narvil.