SAŁATKA Z HUMMUSEM, FALAFLEM, GRANATEM I OLEJEM Z OSTROPESTU – przepis:)

SAŁATKA HUMMUS/FALAFEL/GRANAT/ OLEJ Z OSTROPESTU

Składniki:

1.Hummus:

    • 1 puszka ok 400 g ciecierzycy,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • 1 mały ząbek czosnku,
    • 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
    • Sól i pieprz,
    • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine.

2. Falafel

    • 100 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
    • 1 mała cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
    • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry, można pominąć w zamian za większą ilość natki pietruszki,
    • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
    • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
    • ½ łyżeczki cynamonu,
    • ½ łyżeczki chili,
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    • sól, pieprz do smaku,
    • olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron.
  1. Granat
    • 50 g pestki granatu,
    • 3 g listki mięty,
    • 10 ml ocet z czerwonego wina.

 

  1. POMIDORY MARYNOWANE
    • 30 g pomidorki cherry,
    • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony,
    • 10 ml sok z cytryny,
    • 10 ml sos sojowy jasny,
    • 3 g obrany i posiekany imbir.

 

  1. Olej z ostropestu (marki ExtractHome.pl)

 

Wykonanie:


PRZYGOTOWANIE HUMMUSU

  1. Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.
  2. Następnie  dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, , olej sezamowy lub oliwę oraz kumin. Doprawić odrobiną  soli, pieprzu.
  3. Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.

 

PRZYGOTOWANIE FALAFELU

  1. Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw, możecie też zmielić je razem z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
  2. W płaskim rondelku rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe kulki
  3. Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu.
  4. Podawać od razu po wyjęciu ze smażenia, układać na talerzu na wcześniej ułożonym hummusie. Posypać granatem, marynowanymi pomidorkami, polać olejem z ostropestu i udekorować listkami świeżej kolendry.

 

PRZYGOTOWANIE POMIDORÓW

Pomidorki przekroić na pół,  pozostałe składniki połączyć – pozostawić w lodówce.  Przed nałożeniem na talerz wrzucić pokrojone pomidory.

 

PRZYGOTOWANIE POMIDORÓW

Pomidorki przekroić na pół,  pozostałe składniki połączyć – pozostawić w lodówce.  Przed nałożeniem na talerz wrzucić pokrojone pomidory.

Autorski przepis Szefa Kuchni Hotelu Narvil.

Magic Health Food

Magic Health Food (MHF) to projekt badawczy, który realizowany jest w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction od lutego 2021 r. Prowadzimy prace badawcze w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych w oparciu o technologię ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, technologię o której zaletach piszemy na stronie https://extracthome.pl/uslugi-ekstrakcji-sfe/. W rezultacie uzyskujemy ekstrakty premium, w których oznaczamy oraz izolujemy cenne substancje oddziaływujące terapeutycznie na organizm człowieka. Mieszamy te substancje, ustalając ich działanie przy określonym dawkowaniu, otrzymując innowacyjne suplementy diety oraz żywność funkcjonalną. Nasze produkty testują i oceniają entuzjaści, suplementoholicy (rygorystyczny feedback), środowiska naukowe oraz my właściciele, nasze rodziny i pracownicy, których fascynacja zdrowym stylem życia, odkrywaniem tajemnic drzemiących w roślinach, potrzebami obecnych czasów, przerodziła się w sposób na życie. Co najważniejsze zarówno badania, jak i produkcja docelowa odbywa się w naszym laboratorium, którego działanie opieramy o zasadę bezkompromisowej jakości wynikającej z wiedzy i nauki.

Brassinosteroidy

Grupa sterydowych hormonów roślinnych. Hormony te odpowiadają głównie za wydłużenie łodygi, stymulują podziały komórkowe oraz ochronę roślin przed stresem środowiskowym. Wydajność pozyskiwania brassinsteroidów jest bardzo niska, dlatego w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction (CBRSFE) podjęliśmy się wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu opracowania technologii pozyskiwania tych sterydów w oparciu o ekstrakcję nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, oznaczania, izolacji oraz optymalizacji produkcji. Wytypowaliśmy grupę roślin, których elementy po odpowiednim przygotowaniu zostaną poddane próbom ekstrakcji w określonych warunkach oraz analizom.

Genezę ww. prac badawczych stanowi tzw „Europejski zielony ład” w wyniki którego rynek środków ochrony roślin jest coraz uboższy o chemiczne składniki preparatów stosowanych w uprawie. Z jednej strony wdrażane ograniczenia pośrednio wpływają na zmniejszenie degradacji środowiska z drugiej zaś bezpośrednio uderzają w producentów nawozów i środków ochrony roślin. Wychodząc naprzeciw rynkowi realizujemy zarysowany plan badawczy. Do końca 2022 r. planujemy określone rezultaty prac badawczych – gotowe, w odpowiedniej formulacji i stężeniu substraty do produkcji środków ochrony roślin.

Zainteresowanych inwestorów lub nowatorskie know how w zakresie pozyskiwania brassinosteroidów zapraszamy do kontaktu.