Mamy dla Was super przepis, który każdego zaskoczy. Znajdzie się w nim humus, flalfel, granat i gwóźdź programu – olej z ostropestu. Ta sałatka to połączenie smaków i składników odżywczych, które zachwyci Was swoją delikatnością i lekkością. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
1. Hummus
- 1 puszka ok 400 g ciecierzycy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- Sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine.
2. Falafel
- 100 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry, można pominąć w zamian za większą ilość natki pietruszki,
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron.
3. Granat
- 50 g pestki granatu,
- 3 g listki mięty,
- 10 ml ocet z czerwonego wina.
4. Pomidory marynowane
- 30 g pomidorki cherry,
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony,
- 10 ml sok z cytryny,
- 10 ml sos sojowy jasny,
- 3 g obrany i posiekany imbir.
- Olej z ostropestu (marki ExtractHome.pl)
WYKONANIE:
Przygotowanie hummusu
- Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.
- Następnie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, , olej sezamowy lub oliwę oraz kumin. Doprawić odrobiną soli, pieprzu.
- Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
Przygotowanie falafelu
- Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw, możecie też zmielić je razem z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
- W płaskim rondelku rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe kulki.
- Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu.
- Podawać od razu po wyjęciu ze smażenia, układać na talerzu na wcześniej ułożonym hummusie. Posypać granatem, marynowanymi pomidorkami, polać olejem z ostropestu i udekorować listkami świeżej kolendry.
Przygotowanie pomidorów
Pomidorki przekroić na pół, pozostałe składniki połączyć – pozostawić w lodówce. Przed nałożeniem na talerz wrzucić pokrojone pomidory.