Ostropest plamisty (Sylibum marianum L.) to roślina zielna z rodziny astrowatych. Pierwsze wzmianki o leczniczych właściwościach kolczastego ziela pojawiły się już w starożytności. O zbawiennych efektach zażywania ostropestu pisał m.in. angielski zielarz John Gerard (1545-1611) i botanik Nicholas Culpeper (1616-1664), a także święta Hildegarda von Bingen, żyjąca w XI wieku. Swoją łacińską nazwę (Sylibum) zawdzięcza Piliniuszowi Starszemu (26-79 n.e.) – rzymskiemu pisarzowi, autorowi 37 tomowej encyklopedii Naturalis Historia (Historia Naturalna).
Swoje farmaceutyczne działanie ostropest zawdzięcza obecności sylimaryny – aktywnego kompleksu związków pochodzenia roślinnego. Ekstrakt w formie oleju pozyskujemy z łupin nasiennych w ekologicznej technologii SFECO2 – ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla.
Badania
Badania udowodniły, że sylimaryna, zawarta w oleju, jest doskonałym hepatoprotektantem, czyli działa ochronnie i regenerująco na komórki wątroby. Zabezpiecza ją przed wpływem wielu szkodliwych czynników: etanolu, niektórych leków (np. paracetamolu, antybiotyków), toksyn muchomora sromotnikowego (Amanita phalloides L.) czy niedotlenienia. Sylimaryna ma również silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne – ogranicza wnikanie wolnych rodników tlenowych do komórek organizmu.
Stosunkowo niedawno naukowcy odkryli potencjał ekstraktu z ostropestu w leczeniu cukrzycy insulino odpornej i otyłości. Zwiększa on wrażliwość organizmu na insulinę i poprawia zaburzony metabolizm węglowodanów i lipidów w wielu chorobach wątroby, na przykład: marskość wątroby, zapalenie wątroby typu C (HCV), cukrzycy typu 2, czy niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
Właściwości
Główny składnik sylimaryny, zwany sylibiną, wykazuje działanie zmniejszające skutki uboczne chemio- i radioterapii, jednocześnie zwiększając ich skuteczność w leczeniu różnych typów nowotworów. Badacze widzą przyszłość terapii antyrakowych w połączeniu stosowania ekstraktów roślinnych z konwencjonalnymi metodami walki z chorobą. Sylimaryna spowalnia rozwój nowotworu i potrafi wywołać apoptozę (samoistną śmierć) komórki rakowej, w tym samym czasie nie uszkadzając komórek zdrowych.
Olej z ostropestu, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, polecany jest również do podania na skórę. Przynosi ulgę w stanach zapalnych takich jak łuszczyca, przy nadmiernym wysuszeniu skóry, oparzeniach czy odmrożeniach. Zmniejsza szkodliwe skutki promieniowania słonecznego UV, nadaje się do niwelowania reakcji alergicznych (rumień, obrzęki) powstałych po ekspozycji na to promieniowanie.
Zastosowany na włosy odżywia, nadaje blasku, hamuje wypadanie włosów i zmniejsza ich łamliwość. Jako wcierka pomaga w stanach zapalnych skóry głowy i spowalnia łysienie.
Najnowsze badania wskazują, że przyjmowanie oleju z ostropestu w formie suplementu diety może przynieść korzyści w zapobieganiu i leczeniu COVID-19, m.in. poprzez zwiększenie wydajności układu odpornościowego oraz zmniejszenie obciążenia układu oddechowego. Sylimaryna oddziałuje również na samego wirusa SARS-CoV2, spowalniając namnażanie się go w zainfekowanych komórkach organizmu.
Nie czekaj, już dziś zacznij stosować olej z ostropestu!
Źródła:
- Křen, K. Valentová
Silybin and its congenres: from traditional medicine to molecular effects. Natural Product Reports, 39 (6) (2022) https://doi.org/10.1039/d2np00013j (dostęp z dnia 29.09.2022) - M.D. K. Flora, M.D. M. Hahn, M.D. H. Rosen, M.D. K. Benner
Milk thistle (Sylibum marianum) for therapy of liver disease. The American Journal of Gastroenterology, 93 (2) (1998), strony 139-143 https://doi.org/10.1016/S0002-9270(97)00082-8 (dostęp z dnia 29.09.2022) - MacDonald-Ramos, L. Michán, A. Martínez-Ibarra, M. Cerbon
Silymarin is an ally against insulin resistance: A review. Annals of Hepatology, 23 (2021)
https://doi.org/10.1016/j.aohep.2020.08.072 (dostęp z dnia 29.09.2022) - Fallah i in.
Silymarin (milk thistle extract) as a terapeutic agent in gastrointestinal cancer. Elsevier Masson SAS, Biomedicine&Pharmacotherapy, 142 (2021)
https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.112024 (dostęp z dnia 29.09.2022) - S.J. Polyak i in.
Identyfication of hepatoprotective flavonolignans from silymarin. PNAS, 107 (13) (2010) https://doi.org/10.1073/pnas.0914009107 (dostęp z dnia 29.09.2022) - Kubra Sayin i in.
Effects of Sylibum marianum Extract on High-Fat Diet Induced Metabolic Disorders in Rats. Pol. J. Food Nutr. Sci., 66 (1) (2016) strony 43-49 https://doi.org/10.1515/pjfns-2015-0014 (dostęp z dnia 29.09.2022) - Musazahed i in.
The favorable impacts of silibinin polyphenols as adjunctive therapy in reducing the complications of COVID-19: A review of research evidence and underlying mechanisms. Elsevier Masson SAS, Biomedicine&Pharmacotherapy 154 (2022) https://doi.org/10.1016/j.biopha.2022.113593 (dostęp z dnia 29.09.2022)