Oregano

Nazwa oregano wywodzi się od greckich słów:

  • oros – góra i
  • ganos – ozdoba, radość i jest tłumaczona jako ozdoba góry lub radość góry.

Jest to związane z miejscem wzrostu oregano gdyż jako roślina ciepłolubna występuje na nasłonecznionych wzgórzach Grecji. Rośnie również w Europie i Azji Środkowej oraz w Ameryce Północnej. W Polsce roślina ta znana jest także pod innymi nazwami, np.

  • lebiodka,
  • macierduszka czy
  • dziki majeranek.

W Europie najbardziej znanym gatunkiem jest:

  • Origanum vulgare hirtum (oregano greckie) i
  • Origanum onites (oregano tureckie).

W Polsce występuje przede wszystkim lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.). Rośnie ona w zaroślach, na skraju lasów i suchych, słonecznych pagórkach. Występuje na całym niżu i w strefie podgórskiej.

W skład chemiczny Origanum vulgare L. wchodzi do 3% olejku, bogatego w  fenole takie jak

  • karwakrol czy
  • tymol, których zawartość może sięgać do 60% zawartości olejku.

Oprócz tych dwóch głównych związków obecne są również takie składniki jak: pinen, limonen, ocimen i kariofilen.

Związki te odpowiadają nie tylko za walory smakowo-zapachowe, które znalazły zastosowanie zwłaszcza w potrawach śródziemnomorskich typu pizza czy wywodzące się z Włoch klasyczne spaghetti, ale przede wszystkim zyskały sławę za:

  • działanie przeciwbakteryjne i
  • aktywność przeciwutleniającą.

A to z kolei pretenduje ekstrakt z oregano na miano silnego naturalnego konserwantu.

 

W materiałach naukowych pojawiają się również informacje o właściwościach:

  • wykrztuśnych i
  • poprawiających pracę układu pokarmowego i krążenia.

W literaturze ukazują się doniesienia o kolejnych zaletach olejku z oregano. Panel FEDDAP udostępnił już informacje o maksymalnym bezpiecznym stężeniu olejku eterycznego pochodzącego z destylacji z parą wodną w paszy całkowitej dla różnych gatunków zwierząt, gdzie olejek był stosowany jako sensoryczny dodatek. Olej oregano z Origanum vulgare jest obecnie dopuszczony jako dodatek paszowy zgodnie z wpisem do rejestru dodatków paszowych Unii Europejskiej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 (2b produktów naturalnych – zdefiniowanych botanicznie).

Panel EFSA FEEDAP wydał dwie opinie na temat bezpieczeństwa i skuteczności olejku eterycznego z O. vulgare ssp. hirtum Ietsw. Var. Vulkan, stosowany jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt (EFSA FEEDAP Panel, 2017a2019a) i inna opinia olejku eterycznego o o. vulgare ssp. hirtum leetsw. dla wszystkich gatunków drobiu (EFSA FEEDAP Panel, 2019b).

Dodatek jest przeznaczony do stosowania w paszach dla wszystkich gatunków zwierząt w stężeniu 150 mg olejku eterycznego/kg kompletnej paszy bez wycofania.

Dodatkowo możliwość uzyskania ekstraktu ze wspomnianej tu drogocennej rośliny przy użyciu CO2 w warunkach nadkrytycznych w porównaniu do metod klasycznych zwiększa korzystne działanie oregano ze względu na:

  • skrócenie czasu wydobywania określonych składników;
  • zwiększoną wydajność;
  • zastosowanie tzw. „zielonego rozpuszczalnika”, który:
    • jest najbardziej ekologicznym rozpuszczalnikiem, zaraz po wodzie,
    • jest łatwo dostępny i tani,
    • poprawia jakość wyciągów,
    • zapobiega powstawaniu zanieczyszczeń,
  • zapewnienie ekstraktom czystości mikrobiologicznej;
  • zwiększenie aktywności antyoksydacyjnej i działania przeciwdrobnoustrojowego dzięki maksymalnej ekstrakcja fenoli o najwyższy poziomie aktywności biologicznej.

Magic Health Food

Magic Health Food (MHF) to projekt badawczy, który realizowany jest w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction od lutego 2021 r. Prowadzimy prace badawcze w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych w oparciu o technologię ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, technologię o której zaletach piszemy na stronie https://extracthome.pl/uslugi-ekstrakcji-sfe/. W rezultacie uzyskujemy ekstrakty premium, w których oznaczamy oraz izolujemy cenne substancje oddziaływujące terapeutycznie na organizm człowieka. Mieszamy te substancje, ustalając ich działanie przy określonym dawkowaniu, otrzymując innowacyjne suplementy diety oraz żywność funkcjonalną. Nasze produkty testują i oceniają entuzjaści, suplementoholicy (rygorystyczny feedback), środowiska naukowe oraz my właściciele, nasze rodziny i pracownicy, których fascynacja zdrowym stylem życia, odkrywaniem tajemnic drzemiących w roślinach, potrzebami obecnych czasów, przerodziła się w sposób na życie. Co najważniejsze zarówno badania, jak i produkcja docelowa odbywa się w naszym laboratorium, którego działanie opieramy o zasadę bezkompromisowej jakości wynikającej z wiedzy i nauki.

Brassinosteroidy

Grupa sterydowych hormonów roślinnych. Hormony te odpowiadają głównie za wydłużenie łodygi, stymulują podziały komórkowe oraz ochronę roślin przed stresem środowiskowym. Wydajność pozyskiwania brassinsteroidów jest bardzo niska, dlatego w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction (CBRSFE) podjęliśmy się wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu opracowania technologii pozyskiwania tych sterydów w oparciu o ekstrakcję nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, oznaczania, izolacji oraz optymalizacji produkcji. Wytypowaliśmy grupę roślin, których elementy po odpowiednim przygotowaniu zostaną poddane próbom ekstrakcji w określonych warunkach oraz analizom.

Genezę ww. prac badawczych stanowi tzw „Europejski zielony ład” w wyniki którego rynek środków ochrony roślin jest coraz uboższy o chemiczne składniki preparatów stosowanych w uprawie. Z jednej strony wdrażane ograniczenia pośrednio wpływają na zmniejszenie degradacji środowiska z drugiej zaś bezpośrednio uderzają w producentów nawozów i środków ochrony roślin. Wychodząc naprzeciw rynkowi realizujemy zarysowany plan badawczy. Do końca 2022 r. planujemy określone rezultaty prac badawczych – gotowe, w odpowiedniej formulacji i stężeniu substraty do produkcji środków ochrony roślin.

Zainteresowanych inwestorów lub nowatorskie know how w zakresie pozyskiwania brassinosteroidów zapraszamy do kontaktu.