Skąd pochodzi nazwa oregano?
Nazwa oregano wywodzi się od greckich słów:
- oros – góra i
- ganos – ozdoba, radość i jest tłumaczona jako ozdoba góry lub radość góry.
Jest to związane z miejscem wzrostu oregano gdyż jako roślina ciepłolubna występuje na nasłonecznionych wzgórzach Grecji. Rośnie również w Europie i Azji Środkowej oraz w Ameryce Północnej. W Polsce roślina ta znana jest także pod innymi nazwami, np.
- lebiodka,
- macierduszka,
- dziki majeranek.
Jaki gatunek oregano jest najbardziej popularny w Europie?
W Europie najbardziej znanym gatunkiem jest:
- Origanum vulgare hirtum (oregano greckie)
- Origanum onites (oregano tureckie).
Jaki gatunek oregano jest najbardziej popularny w Polsce?
W Polsce występuje przede wszystkim lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.). Rośnie ona w zaroślach, na skraju lasów i suchych, słonecznych pagórkach. Występuje na całym niżu i w strefie podgórskiej.

Skład chemiczny oregano:
W skład chemiczny Origanum vulgare L. wchodzi do 3% olejku, bogatego w fenole takie jak
- karwakrol,
- tymol, których zawartość może sięgać do 60% zawartości olejku.
Oprócz tych dwóch głównych związków obecne są również takie składniki jak: pinen, limonen, ocimen i kariofilen.
Związki te odpowiadają nie tylko za walory smakowo-zapachowe, które znalazły zastosowanie zwłaszcza w potrawach śródziemnomorskich typu pizza czy wywodzące się z Włoch klasyczne spaghetti, ale przede wszystkim zyskały sławę za:
- działanie przeciwbakteryjne i
- aktywność przeciwutleniającą.
A to z kolei pretenduje ekstrakt z oregano na miano silnego naturalnego konserwantu.
W materiałach naukowych pojawiają się również informacje o właściwościach:
- wykrztuśnych i
- poprawiających pracę układu pokarmowego i krążenia.
Jakie właściwości ma oregano?
W literaturze ukazują się doniesienia o kolejnych zaletach olejku z oregano. Panel FEDDAP udostępnił już informacje o maksymalnym bezpiecznym stężeniu olejku eterycznego pochodzącego z destylacji z parą wodną w paszy całkowitej dla różnych gatunków zwierząt, gdzie olejek był stosowany jako sensoryczny dodatek. Olej oregano z Origanum vulgare jest obecnie dopuszczony jako dodatek paszowy zgodnie z wpisem do rejestru dodatków paszowych Unii Europejskiej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 (2b produktów naturalnych – zdefiniowanych botanicznie).
Panel EFSA FEEDAP wydał dwie opinie na temat bezpieczeństwa i skuteczności olejku eterycznego z O. vulgare ssp. hirtum Ietsw. Var. Vulkan, stosowany jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt (EFSA FEEDAP Panel, 2017a, 2019a) i inna opinia olejku eterycznego o o. vulgare ssp. hirtum leetsw. dla wszystkich gatunków drobiu (EFSA FEEDAP Panel, 2019b).
Dodatek jest przeznaczony do stosowania w paszach dla wszystkich gatunków zwierząt w stężeniu 150 mg olejku eterycznego/kg kompletnej paszy bez wycofania.
Dodatkowo możliwość uzyskania ekstraktu ze wspomnianej tu drogocennej rośliny przy użyciu CO2 w warunkach nadkrytycznych w porównaniu do metod klasycznych zwiększa korzystne działanie oregano ze względu na:
- skrócenie czasu wydobywania określonych składników;
- zwiększoną wydajność;
- zastosowanie tzw. „zielonego rozpuszczalnika”, który:
- jest najbardziej ekologicznym rozpuszczalnikiem, zaraz po wodzie,
- jest łatwo dostępny i tani,
- poprawia jakość wyciągów,
- zapobiega powstawaniu zanieczyszczeń,
- zapewnienie ekstraktom czystości mikrobiologicznej;
- zwiększenie aktywności antyoksydacyjnej i działania przeciwdrobnoustrojowego dzięki maksymalnej ekstrakcja fenoli o najwyższy poziomie aktywności biologicznej.