Poddajemy się kontroli i porównaniu w SGGW Zakładzie Technologii Tłuszczów i Koncentratów pod okiem dr hab. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW.
W miniony piątek (21.10.2022) w Zakładzie Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie odbyły się zajęcia, w których mieliśmy okazję wziąć udział.
Studenci poddali ocenie oliwę pozyskaną z owoców dojrzałych i niedojrzałych na podstawie rozporządzenia nr. 640/2008 o metodzie oceny organoleptycznej.
Na podstawie tego rozporządzenia powstaje indywidualny formularz oceny naszych olei pozyskiwanych metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla SFECO2.
Ocenie porównawczej poddane zostały nasze oleje SFECO2 i oleje z takich samych ziaren tłoczonych na zimno.
Wyniki tego badania opublikujemy już niedługo.
W międzyczasie zapraszamy na naszego bloga https://extracthome.pl/blog/