Ekstrakt CO2 z soplówki jeżowatej
Soplówka jeżowata (ang. lion’s mane, Hericium erinaceus, Bull. Fr. Pers.) to jadalny grzyb o nietuzinkowym wyglądzie, wykorzystywany przez Japończyków do zachowania pełni sprawności umysłowej i poznawczej. Pomaga złagodzić objawy demencji starczej, soplówkę jeżowatą używa się też przy leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dziś wiemy, że swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza zawartości hericenów, hericenonów i erinacyn – bioaktywnych związków wspomagających stymulację komórek nerwowych, poprawiając pracę mózgu, koncentrację oraz pamięć. Hericenony i erinacyny odgrywają kluczową rolę w walce ze stresem, wykazując działanie antydepresyjne i przeciwlękowe.
- DER 60:1
- Do użytku wewnętrzenego
- Surowiec do produkcji własnych suplementów diety
Ceny ustalamy indywidualnie, zależnie od ilości zamówionego ekstraktu i czasu realizacji zamówienia. Wypełnij formularz kontaktowy poniżej i nawiąż z nami współpracę!
Soplówka Jeżowata (ang. Lion’s Mane, Hericium erinaceus Bull. Pers) to jadalny grzyb o nietuzinkowym wyglądzie i niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Występuje naturalnie w Azji, Ameryce Północnej i Europie, jednak w Polsce znaleźć można go niezwykle rzadko. Znajduje się na Czerwonej Liście Roślin i Grzybów Polski i ma status „E” (wymierający) – zbieranie go w naturalnym środowisku jest surowo wzbronione. Soplówka Jeżowata jest grzybem nadrzewnym, saprotrofem rozwijającym się na starych lub martwych drzewach liściastych, na wysokości do kilku metrów.
Prozdrowotne właściwości soplówki jeżowatej znane są w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej od ponad tysiąca lat, gdzie wykorzystywana jest do leczenia chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka i wspierania ogólnej odporności organizmu. W Japonii grzyb ten nazywany jest Yamabushitake („kapłan górski”) i stosuje się go dla zachowania długowieczności i klarowności umysłu.
Dziś wiemy, że Hericium swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza zawartości m.in. hericenonów, hericenów i erinacyn – bioaktywnych związków wspomagających stymulację komórek nerwowych, poprawiając pracę mózgu, koncentrację oraz pamięć. Hericenony i erinacyny odgrywają kluczową rolę w walce ze stresem, wykazując działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne. Grzyb ten zawiera również polisacharydy, podstawowe aminokwasy, selen, żelazo, cynk, german i potas. Ponadto działa antybakteryjnie i ochronnie na wątrobę, jelita i żołądek. Usprawnia krążenie krwi, przeciwdziała nadciśnieniu i pomaga w regulacji cholesterolu i glukozy we krwi.
Badania nad soplówką jeżowatą wykazały, że hericenony i erinacyny, zawarte w owocniku, stymulują produkcję Czynnika Wzrostu Nerwów (ang. Nerve Growth Factor, NGF). Czynnik Wzrostu Nerwów to białko, biorące udział w zapobieganiu śmierci neuronów i budowie nowych połączeń nerwowych oraz poprawiające funkcje pamięciowe. Jest również niezbędne w prawidłowym utrzymaniu i organizowaniu funkcji neuronów. W 1986 roku Rita Levi-Montalcini i Stanley Cohen odebrali nagrodę Nobla za odkrycie białka NGF.
Ze względu na swoje neuroprotekcyjne (ochronne na komórki nerwowe) i neurotropowe (wpływające na układ nerwowy) właściwości soplówka jeżowata wykorzystywana jest przy leczeniu chorób neurodegeneracyjnych takich jak demencja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona czy pląsawica Huntingtona.
Do bezpośredniego spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży i karmienia piersią.
Zróżnicowana diety i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: 0,05 ml raz dziennie.
SKŁAD: Ekstrakt z suszonego owocnika Soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus Bull. Fr. Pers.) uzyskany w procesie ekstrakcji nadkrytycznym CO2 z naturalnie występującymi hericenonami (DER 60:1)
Wymagania sensoryczne:
Wygląd: gęsty ekstrakt o barwie od żółtej do pomarańczowej z odcieniem brązowym, dopuszczalne odchylenia między partiami w odcieniu
Smak: typowy dla produktu, grzybowy, bez posmaków obcych
Konsystencja w temperaturze pokojowej: gęsta
Zapach: typowy dla produktu, grzybowy, bez zapachów obcych
Alergeny
Surowiec nie zawiera alergenów. Na terenie zakładu, z którego pozyskiwany jest surowiec występują następujące alergeny: dwutlenek siarki, gorczyca, gluten.
Warunki przechowywania
Przechowywać szczelnie zamknięte, w suchym, chłodnym miejscu, z daleko od źródeł ciepła. Chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem i dostępem powietrza. W
celu zachowania jak najdłużej najlepszej jakości zaleca się przechowywanie w lodówce.
Informacje dodatkowe:
Nie zawiera konserwantów.
Produkt nie jest klasyfikowany jako substancja niebezpieczna.
Surowiec oraz produkt nie zawierają składników GMO i nie zostały poddawane promieniowaniu jonizującemugęsty ekstrakt o barwie od żółtej do pomarańczowej z odcieniem brązowym, dopuszczalne odchylenia między partiami w odcieniu