Ekstrakt CO2 z czarnuszki siewnej
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje lecznicze właściwości. Olej z jej nasion znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetologii. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, tymochinonu i witamin. Tymochinon to substancja wykazująca właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Prozdrowotne działanie tymochinonu zostało potwierdzone naukowo.
- DER 7,5:1
- Substancja czynna: tymochinon
- Do użytku wewnętrzenego i zewnętrznego
- Surowiec do produkcji własnych kosmetyków i suplementów diety
Ceny ustalamy indywidualnie, zależnie od ilości zamówionego ekstraktu i czasu realizacji zamówienia. Wypełnij formularz kontaktowy poniżej i nawiąż z nami współpracę!
Nasiona czarnuszki to starożytny składnik używany od wieków na Bliskim Wschodzie, w Afryce i Azji. Olej z nasion czarnuszki był legendarnym sekretem bogiń, takich jak Kleopatra i Nefretete, które stosowały go jako część codziennej pielęgnacji. Faraon Tutenchamon został znaleziony z zakopanym olejem z nasion czarnuszki prawie 3300 lat temu. Ze względu na te właściwości uważa się, że nasiona czarnuszki „leczą wszystko oprócz śmierci”.
Olej powstaje z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa, L.), czasami nazywanej czarnym kminkiem lub kwiatem kopru włoskiego, który jest zupełnie odmienny od kulinarnego kminku o pomarańczowym odcieniu. Produkt zawiera głównie liczne kwasy tłuszczowe, takie jak:
palmitynowy,
stearynowy,
oleinowy,
linolowy,
tymochinon — przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwalergicznych i wspierających odporność,
fitosterole.
Olej z nasion czarnuszki zawiera kluczowy fitokannabinoid, zwany beta-kariofilenem (BCP), który łączy się wyłącznie z receptorem kannabinoidowym CB2. Receptor ten dominuje w obwodowym układzie nerwowym, układzie odpornościowym, jelitach, wątrobie, skórze i kościach, co czyni go ważnym dla utrzymania zdrowia tych systemów — wyjaśnia w ten sposób dr Robert Rounteree, pionier medycyny funkcjonalnej.
Najważniejsze korzyści oleju z czarnuszki dla skóry
- Redukuje przebarwienia, wygładza zmarszczki i drobne bruzdy
- Wspomaga walkę z trądzikiem
- Łagodzi objawy łuszczycy i egzemy
- Nawilża suchą skórę
- Nie zatyka porów
- Idealna dla każdego typu cery
- Przyspiesza gojenie ran
Dzięki zawartości tymochinonu, substancji wykazującej m.in. silne działanie antybakteryjne, olej czarnuszki świetnie wspomaga walkę z trądzikiem. Użyty do demakijażu pozwala na zmycie nadmiaru sebum. Niweluje bakterie odpowiedzialne za powstawanie trądziku, dlatego poleca się stosować olej punktowo na zmiany, po uprzednim oczyszczeniu skóry.
Należy jednak pamiętać, że każda skóra reaguje inaczej, dlatego na efekty działania oleju z czarnuszki trzeba chwilę poczekać. Wprowadzenie nowej kuracji może zwiększyć ilość wyprysków, ale jest to naturalna reakcja organizmu poprzedzająca oczyszczenie i nie jest powodem do niepokoju. Nie zapomnij o odpowiednim oczyszczaniu skóry.
Olej z czarnuszki zawiera dużą dawkę antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zmniejsza widoczność zmarszczek. Pobudza organizm do wytwarzania kolagenu – białka, którego z wiekiem produkujemy coraz mniej, odpowiadającego m.in. za elastyczność i sprężystość skóry. W celu niwelowania zmarszczek polecamy wprowadzić olej z czarnuszki do codziennej pielęgnacji.
Wewnętrznie można go spożywać na zimno, np. dodając do sałatki lub jako baza do produkcji własnych suplementów diety.
Zewnętrznie na skórę i włosy. Nadaje się jako:
demakijaż
serum odżywcze
samodzielny krem
Z powodzeniem można dodać olej z czarnuszki do ulubionego kremu lub balsamu, zaś dla najlepszych efektów przeciwzmarszczkowych zaleca się połączenie go z kwasem hialuronowym lub żelem aloesowym.
SKŁAD: olej z nasion czarnuszki (Nigella sativa L.) uzyskany w procesie ekstrakcji nadkrytycznym CO2
Wymagania sensoryczne:
Wygląd: płynna ciecz o barwie żółtej z odcieniem złocistym; w lodówce olej może ulec zmętnieniu
Smakowitość w temperaturze + 20°C: intensywny, wyrazisty, bez zapachów i posmaków obcych, niedopuszczalny smak zjełczały
Konsystencja w temperaturze pokojowej: płynna
Klarowność: olej w lodówce zestala się/ mętnieje. Po wyjęciu z lodówki wraca do konsystencji klarownej, możliwy niewielki osad na dnie
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 100 ml
Wartość energetyczna 3404 kJ/ 828 kcal
tłuszcz 92 g
w tym
– kwasy tłuszczowe· nasycone 13 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 23 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 56 g
Węglowodany: 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g
Alergeny
Surowiec nie zawiera alergenów. Na terenie zakładu, z którego pozyskiwany jest surowiec występują następujące alergeny: dwutlenek siarki, gorczyca, gluten.
Warunki przechowywania
Przechowywać szczelnie zamknięte, w suchym, chłodnym miejscu, z daleko od źródeł ciepła. Chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem i dostępem powietrza. W
celu zachowania jak najdłużej najlepszej jakości zaleca się przechowywanie w lodówce.
Informacje dodatkowe:
Nie zawiera konserwantów.
Produkt nie jest klasyfikowany jako substancja niebezpieczna.
Surowiec oraz produkt nie zawierają składników GMO i nie zostały poddawane promieniowaniu jonizującemu