Czarnuszka – Nigella sativa L.

Czarnuszka „lekarstwem” na otyłość?

 

Nigella sativa L. określana również, jako:

·       Czarny kminek,

·       Czarna perła czy też

·       Cudowne zioło

 

Ø  należy do rodziny Ranunculaceae  i znana jest powszechnie ze swojego leczniczego działania;

Ø  jej aktywność jest historyczne udokumentowane – stosowana była już w starożytności przez Greków, Rzymian, Egipcjan zarówno profilaktycznie jak i terapeutycznie;

Ø  była używana, jako środek ludowy na dolegliwości związane z płucami, takie jak kaszel, zapalenie oskrzeli, astma czy też przekrwienie klatki piersiowej, ale również na choroby przewodu pokarmowego, nerek i cukrzycę oraz układ nerwowy, infekcje grzybicze, reumatoidalne zapalenie stawów i dyslipidemię;

Ø  jest powszechnie uznawana za bezpieczną roślinę leczniczą, która wykazuje działanie immunostymulujące, przeciwutleniające i chroniące tkanki, które może przynieść korzyści pacjentom również z talasemią (niedokrwistością tarczowatokrwinkową);

Ø  z jej dobroczynnych właściwości można skorzystać spożywając zarówno nasiona jak i całą roślinę czy też pozyskany z niej olej.

 

Roślina ta jest doceniana przez muzułmanów na całym świecie, ponieważ sam prorok Mahomet użył stwierdzenia, że „czarne ziarno ma zdolność leczenia wszystkich chorób z wyjątkiem śmierci”. To enigmatyczne stwierdzenie wskazuje na niezwykłe właściwości lecznicze czarnuszki.

 

Głównym składnikiem czarnuszki odpowiadającym za właściwości farmakologiczne jest tymochinon. To on głównie decyduje o działaniu leczniczym tego cudownego zioła. Jest silnym przeciwutleniaczem i może działać przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz przeciwutleniająco. Związek ten znajduje się zarówno w nasionach jak i w oleju.

Każda część czarnej perły zawiera cenne aktywne fitoskładniki, które mają szeroki wachlarz właściwości fitochemicznych, jeśli zostaną odpowiednio dobrane.

 

Czy przy tak szerokim działaniu możliwe jest, że czarnuszka może zdziałać coś więcej?

 

Obecnie ogólnoświatowy problem stanowi otyłość i nadwaga. Pandemia, a co za tym idzie siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej czy też stres powodują, że problem ten cały czas się rozpowszechnia, zwiększa się także ryzyko zachorowania na niektóre choroby przewlekłe, takie jak:

Ø  cukrzyca typu 2,

Ø  choroby układu krążenia,

Ø  nadciśnienie i

Ø  rak. 

 

Ogólnie przyjęto, że aby wygrać z otyłością należy zmodyfikować styl życia poprzez zwiększenie aktywności fizycznej oraz zdrową dietę.

Entuzjazmem napawa fakt, że w ostatnim czasie trendy społeczne dotyczące stosowania leków ziołowych w celu poprawy leczenia otyłości znacznie wzrosły i tutaj na uwagę zasługuje czarnuszka.

Fakt, że istniały badania z zadawalającymi wynikami na szczurach podczas stosowania małej dawki (2 mg oleju) zmotywował naukowców do przeprowadzania badań na ludziach nad stosowaniem czarnuszki w celach walki z otyłością. W związku z tym: grupa naukowców (S. Safi, E. Razmpoosh, H. Fallahzadeh, M. Mazaheri, N. Abdollahi, M. Nazari, A. Nadjarzadeh, A. Abargouei) przeprowadzili po raz pierwszy badanie kliniczne: krzyżowe, podwójnie ślepe z kontrolowanym placebo, randomizowane (losowe, przypadkowe z podziałem na zespoły) mające na celu ocenę wpływu interwencji Nigella sativa na:

v parametry antropometryczne, m.in. wzrost, masę ciała i składowe tkanki tłuszczowej,

v wskaźniki składu ciała,

v doznania apetytu i spożycia, w tym energię i poziomy spożycia makroskładników .

 

Do celów badania wykorzystano kapsułki oznaczone, jako A i B. Placebo stanowił olej parafinowy. Nowością w stosunku do poprzednich badań był fakt, ze czarnuszkę zastosowano w maksymalnej dawce: 2000 mg

 

Czterdzieści pięć zdrowych kobiet z otyłością lub nadwagą zostało losowo podzielonych na dwie grupy.  Kwalifikacji podlegały kobiety:

·       w wieku 25–55 lat,

·            z BMI w zakresie 27-35 kg/m2,

·       bez problemów z cholesterolem, czy też ciśnieniem tętniczym,

·       bez innych chorób, zwłaszcza sercowo-naczyniowych, niewydolności wątroby lub nerek, zaburzeń tarczycy i niekontrolowanym zespołem policystycznych jajników,

·       niestosujące jakichkolwiek leków oraz ziół leczniczych o zastosowaniu: obniżającym poziom lipidów, przeciw otyłości, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, witaminowym lub mineralnym,

·       bez alergii na czarnuszkę,

·       które, nie uczestniczyły w programie odchudzania w ciągu sześciu miesięcy przed rozpoczęciem badania.

 

W jednej grupie stosowano suplementację, w drugiej placebo, a badanie przeprowadzono w następujący sposób:

Ø  8 tygodni – interwencja z zastosowaniem oleju lub placebo;

Ø  4 tygodnie – wypłukiwanie (miało na celu eliminację wpływu pierwszej fazy na drugą),

Ø  8 tygodni – interwencja z zastosowaniem oleju lub placebo (każdy uczestnik otrzymał przeciwne kapsułki w stosunku do pierwszej fazy)

 

Autorzy w konkluzji potwierdzają ogólną poprawę parametrów antropometrycznych i składu ciała oraz znaczny spadek apetytu (zwiększone poczucie sytości i pełności -> może to wynikać z faktu, że nasiona są bogate w błonnik rozpuszczalny). Stwierdzono, że wpływ na to ma nie tylko tymochnion, ale także tymol i enzymy: lipazy.

Magic Health Food

Magic Health Food (MHF) to projekt badawczy, który realizowany jest w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction od lutego 2021 r. Prowadzimy prace badawcze w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych w oparciu o technologię ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, technologię o której zaletach piszemy na stronie https://extracthome.pl/uslugi-ekstrakcji-sfe/. W rezultacie uzyskujemy ekstrakty premium, w których oznaczamy oraz izolujemy cenne substancje oddziaływujące terapeutycznie na organizm człowieka. Mieszamy te substancje, ustalając ich działanie przy określonym dawkowaniu, otrzymując innowacyjne suplementy diety oraz żywność funkcjonalną. Nasze produkty testują i oceniają entuzjaści, suplementoholicy (rygorystyczny feedback), środowiska naukowe oraz my właściciele, nasze rodziny i pracownicy, których fascynacja zdrowym stylem życia, odkrywaniem tajemnic drzemiących w roślinach, potrzebami obecnych czasów, przerodziła się w sposób na życie. Co najważniejsze zarówno badania, jak i produkcja docelowa odbywa się w naszym laboratorium, którego działanie opieramy o zasadę bezkompromisowej jakości wynikającej z wiedzy i nauki.

Brassinosteroidy

Grupa sterydowych hormonów roślinnych. Hormony te odpowiadają głównie za wydłużenie łodygi, stymulują podziały komórkowe oraz ochronę roślin przed stresem środowiskowym. Wydajność pozyskiwania brassinsteroidów jest bardzo niska, dlatego w naszym Centrum Badawczo Rozwojowym Supercritical Fluid Extraction (CBRSFE) podjęliśmy się wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu opracowania technologii pozyskiwania tych sterydów w oparciu o ekstrakcję nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, oznaczania, izolacji oraz optymalizacji produkcji. Wytypowaliśmy grupę roślin, których elementy po odpowiednim przygotowaniu zostaną poddane próbom ekstrakcji w określonych warunkach oraz analizom.

Genezę ww. prac badawczych stanowi tzw „Europejski zielony ład” w wyniki którego rynek środków ochrony roślin jest coraz uboższy o chemiczne składniki preparatów stosowanych w uprawie. Z jednej strony wdrażane ograniczenia pośrednio wpływają na zmniejszenie degradacji środowiska z drugiej zaś bezpośrednio uderzają w producentów nawozów i środków ochrony roślin. Wychodząc naprzeciw rynkowi realizujemy zarysowany plan badawczy. Do końca 2022 r. planujemy określone rezultaty prac badawczych – gotowe, w odpowiedniej formulacji i stężeniu substraty do produkcji środków ochrony roślin.

Zainteresowanych inwestorów lub nowatorskie know how w zakresie pozyskiwania brassinosteroidów zapraszamy do kontaktu.