Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Wywodzi się terenów Iraku i Turcji, chociaż dzisiaj można ją spotkać niemalże na całym świecie.
Czarnuszka w ostatnim czasie znajduje coraz większe zastosowanie jako suplement diety. Pierwotnie wykorzystywana tylko jako przyprawa, dzisiaj jest obiektem wielu badań klinicznych. Stosowana jest jako pomoc w leczeniu cukrzycy typu 2, otyłości, hiperlipidemii, nadciśnienia czy astmy.
Zawiera wiele drogocennych związków m. in.: tymochinon, tymohydrochinon, α-hederynę, hederageninę, a także alkaloidy – nigelladynę i nigellidynę. To dzięki nim ma działanie przeciwzapalne, immunomodulacyjne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Badania wpływu czarnuszki na COVID-19
Wybuch pandemii COVID-19 zmusił naukowców do intensywnych poszukiwań efektywnych sposobów walki z koronawirusem SARS-CoV-2. Właściwości ekstraktu z czarnuszki zainteresowały dr. Abdulrahmana Koshaka i prof. Emada Koshaka z Uniwersytetu Króla Abdulaziza (King Abdulaziz University) w Jeddach w Arabii Saudyjskiej. Dokonali oni przeglądu badań in silico (symulacji komputerowych) wpływu związków zawartych w czarnuszce na wirus SARS-CoV-2. Symulacje wykazały, że substancje te utrudniają wnikanie koronawirusa do komórek ciała i hamują jego replikację w zakażonych komórkach.
Rok później ci sami badacze, wraz z zespołem, przeprowadzili pierwsze badanie na pacjentach z lekkimi objawami zakażenia COVID-19. Zbadali łącznie 173 dorosłych pacjentów Szpitala Uniwersyteckiego Króla Abdulaziza w Jeddach. Podzieleni zostali oni na dwie grupy ze średnią wieku 36 lat. Jedna z grup przyjmowała olej z czarnuszki (500mg, 2 razy dziennie), a druga leczyła się bez niego. Głównym kryterium oceny skuteczności leczenia, na którym skupili się naukowcy, było wyzdrowienie (minimum 3 dni bez symptomów) w ciągu 14 dni terapii.
Zanotowano znacznie wyższy współczynnik wyzdrowień (62%) w grupie eksperymentalnej, w porównaniu do grupy kontrolnej (36%). Ponadto pacjenci przyjmujący ekstrakt z czarnuszki zdrowieli znacznie szybciej (ok.10,2 dnia w grupie eksperymentalnej i 12,3 dnia w grupie kontrolnej) oraz przejawiali mniej objawów.
Bardzo podobne badanie przeprowadzili naukowcy z Pakistanu. Ich pacjenci, z czterech różnych placówek na terenie Pakistanu, przyjmowali całe ziarna czarnuszki z miodem. Wyniki tego badania potwierdziły dane zgromadzone w Arabii Saudyjskiej.
“Lepiej zapobiegać niż leczyć”, dlatego już dziś zacznij wspierać swój organizm suplementując się naszym olejem z czarnuszki.
Źródła:
Nigella sativa L as a potential phytotherapy for coronavirus disease 2019: A mini review of in silico studies, Current Therapeutic Research, 93 (2020)
https://doi.org/10.1016/j.curtheres.2020.100602 (dostęp z dnia 10.10.2022)
dr. Abdulrahman E. Koshak i in. Nigella sativa for the treatment of COVID-19: An open-label randomized controlled clinical trial, Complementary Therapies in Medicine, 61 (2021)
https://doi.org/10.1016/j.ctim.2021.102769 (dostęp z dnia 10.10.2022)
L. Farooq i in.
Role of honey and Nigella Sativa in the management of COVID-19: HNS-COVID-PK TRIAL, CHEST, 161 (6), Supplement, str. A150 (2022) https://doi.org/10.1016/j.chest.2021.12.182 (dostęp z dnia 10.10.2022)
Mustafa Ulasli i in.
The effects of Nigella sativa (Ns), Anthemis hyalina (Ah) and Citrus sinensis (Cs) extracts on the replication of coronavirus and the expression of TRP genes family, Mol Biol Rep, 41, str. 1703 – 1711 (2014)
https://doi.org/10.1007/s11033-014-3019-7 (dostęp z dnia 10.10.2022)