Składniki
- 1 szt. (100 – 125 g) burrata,
- 5 g rucola,
- 5 g bazylia,
- 7 g czerwona cebula (pokrojona w krążki),
- 20 g pomidorki cherry,
- fileciki anchovis,
- 20 ml olej z oliwek,
- 10 ml ocet balsamico,
- Sól maldon, pieprz czarny świeżo mielony.
Pesto bazyliowe:
- 5 g świeża bazylia,
- 10 g ser grana padano – starty,
- 50 ml olej z oliwek,
- 5 g orzeszki pinni,
- 2 szt. (około 5 g) ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Anchovis:
- 4 szt. fileciki sardeli (anchovis),
- 0,5 g płatki chilli,
- 5 ml olej lniany od Extract Home.
Wykonanie:
Bazylię zmiksować z serem grana padano, czosnkiem i orzeszkami pinni na maksymalnych obrotach, następnie powoli dolewać oliwę ciągle mieszając, zmniejszając o połowę obroty.
Fileciki anchovis zamarynować w oleju lnianym z płatkami chilli.
Na spód talerza wyłożyć 2 łyżki pesto bazyliowego, następnie położyć burratę, obłożyć pomidorkami cebulą, rucolą, bazylią i filecikami anchovis oliwą wysokiej jakości i octem balsamicznym, posypać płatkami soli maldon i świeżo kręconym pieprzem.
Autorski przepis Szefa Kuchni Hotelu Narvil.