
Konopie stosowano w medycynie jak i w przemyśle od dawna. Na terenach Azji były znane już ponad 8000 lat temu. Posiadają szerokie spektrum adaptacyjne w różnych strefach klimatycznych choć najlepiej odnajdują się w klimacie umiarkowanym. Są nieocenione w procesie rekultywacji gleby a ich uprawa nie jest pracochłonna.
Białko w żywieniu człowieka pełni istotna rolę między innymi budulcową, regulacyjną czy stabilizującą. Białko konopne jest niedocenianym źródłem wielu cennych składników. Śmiało można nazwać je białkiem pełnowartościowym ponieważ jest źródłem aminokwasów egzogennych, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz błonnika pokarmowego. Jest produktem o stosunkowo dużej wartości odżywczej przez co śmiało może sprawdzać się w diecie przeznaczonej dla wegan. Białko konopne dla organizmu człowieka jest bardzo łatwostrawne.
Białko konopne zawiera:
- Składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, wapń, potas, cynk
- Aminokwasy egzogenne takie jak treonina, metionina, fenyloalanina, histydyna, lizyna, walina, izoleucyna, leucyna
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 i omega-6
- Błonnik pokarmowy
- Białko konopne nie zawiera substancji psychoaktywnej THC
Jakie właściwości ma białko konopne?
Białko konopne zawiera około 20 różnych aminokwasów miedzy innymi tych których organizm człowieka sam nie wytwarza. Takimi aminokwasami są arginina, cysteina, metionina i histydyna które pełnią istotną rolę w działaniu układu immunologicznego. Aminokwasy te są łatwo przyswajalne, budują masę mięśniową oraz są niezbędne do odbudowy komórek.
Wspomaga układ trawienny. Białko konopne posiada dużą zawartość błonnika przez co oczyszcza nasz układ pokarmowy i go reguluje. Jest łatwostrawne dla organizmu człowieka.
Zawartość witaminy E działa korzystnie na skórę i paznokcie.
Białko konopne w przemyśle farmaceutycznym traktowane jest jako hipoalergiczne . Dodatkowo pełni rolę przeciwzapalną i chroni układ immunologiczny.
Sposób użycia/ dawkowanie
Zalecana dzienna dawka to 1 – 4 łyżki. Polecamy dodawać białko konopne do jogurtów, szejków, owsianek, koktajli czy wypieków. Można spożywać na surowo.
Termin przydatności do spożycia
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty produkcji. Data przydatności do spożycia znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie
Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Produkt należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Wartości odżywcze


Zakup produktów
Gdzie można kupić białko konopne? Za pośrednictwem strony: extracthome.pl
Odbiór osobisty pod adresem Zrembowska 7, 06-200 Maków Mazowiecki Telefon +48 504020969 lub +48516131713
Przeciwwskazania
Jakie są przeciwskazania do stosowania białka konopnego?
Białko konopne jest ogólnie uważane za bezpieczne. Zaleca się ostrożność w przyjmowaniu białka konopnego z uwagi na dużą zawartość błonnika . Przy zmniejszonej ilości poboru płynów mogą pojawić się bóle brzucha i wzdęcia.
Oświadczenia żywieniowe
ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO (nasze białko konopne zawiera 58g błonnika pokarmowego) natomiast oświadczenie można stosować, gdy produkt zawiera przynajmniej 3 g na 100 g;
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA (nasze białko konopne zawiera 58 % białka) natomiast oświadczenie można stosować, gdy jego zawartość stanowi 20 % wartości energetycznej produktu;
Alergeny
Czy białko konopne zawiera alergeny?
Białko konopne nie zawiera alergenów. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, zbóż zawierających gluten, łubinu i gorczycy.
Informacje dodatkowe
Co jeszcze warto wiedzieć o białku konopnym?
Surowiec nie zawiera konserwantów, dodatków ani szkodliwych substancji. Produkt jest w grupie produktów zaliczanych do superfoods. Surowiec i pochodzący z niego produkt nie zawiera składników GMO i nie został poddawany promieniowaniu jonizującemu. Surowiec pochodzi z Polski i są to nasiona konopi.