Spis treści:
- Soplówka jeżowata – pochodzenie i występowanie
- Yamabushitake i Shishigashira czyli azjatyckie wykorzystanie soplówki
- Hericium erinacus – właściwości
- Wpływ soplówki jeżowatej na układ nerwowy
- Soplówka jeżowata – wpływ na układ pokarmowy
- „Lwia grzywa” a inne choroby
- Formy suplementacji
- Soplówka jeżowata w ExtractHome
![soplówka jeżowata](https://extracthome.pl/wp-content/uploads/2022/11/jezowata-1024x576.webp)
Soplówka jeżowata (ang. lion’s mane, Hericium erinaceus, L.) to jadalny grzyb o nietuzinkowym wyglądzie. Zyskuje coraz większą popularność ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Odczuwalnie oddziałuje na mózg, układ nerwowy, układ pokarmowy i serce.
![soplówka jeżowata](https://extracthome.pl/wp-content/uploads/2022/11/ezgif.com-gif-maker-2-1024x576.webp)
Soplówka jeżowata - pochodzenie i występowanie
Ten niesamowity grzyb występuje naturalnie w Azji, Ameryce Północnej i Europie, jednak w Polsce znaleźć go można niezwykle rzadko. Znajduje się na czerwonej liście roślin i grzybów Polski, ma status „E” – wymierający i zbieranie go w naturalnym środowisku jest surowo wzbronione.
Soplówka jeżowata jest grzybem nadrzewnym, saprotrofem rozwijającym się na martwym drewnie. Czasem jest również słabym pasożytem, zasiedlając żywe, stare lub osłabione buki, dęby i jabłonie lub orzechy włoskie. Rośnie w lasach liściastych, na dolnych partiach drzew, na wysokości do kilku metrów.
![danie z soplówką jeżowatą](https://extracthome.pl/wp-content/uploads/2022/11/ezgif.com-gif-maker-3-768x432.webp)
Yamabushitake i Shishigashira czyli azjatyckie wykorzystanie soplówki
Soplówka jeżowata wykorzystywana jest szeroko w kuchni azjatyckiej. W smaku i teksturze przypomina owoce morza – krewetki lub homara. Hericium jest znane w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad tysiąca lat. Nazywają ją Shishigashira lub Hou tou gu („głowa małpy” – prawdopodobnie ze względu na wygląd mocno dojrzałego owocnika) i wykorzystują do leczenia chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka i wspierania ogólnej odporności.
W Japonii soplówkę jeżowatą nazwa się Yamabushitake („kapłan górski”) i stosuje się ją dla zachowania długowieczności i klarowności umysłu.
![soplówka jeżowata](https://extracthome.pl/wp-content/uploads/2022/11/ezgif.com-gif-maker-4-768x432.webp)
Hericium erinacus - właściwości
Suplementacja soplówką jeżowatą pomaga złagodzić objawy demencji starczej, choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dziś wiemy, że Hericium swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza zawartości hericenów, hericenonów i erinacyn – bioaktywnych związków wspomagających stymulację komórek nerwowych, poprawiając pracę mózgu, koncentrację oraz pamięć. Hericenony i erinacyny odgrywają kluczową rolę w walce ze stresem, wykazując działanie antydepresyjne i przeciwlękowe. Grzyb ten zawiera również polisacharydy, podstawowe aminokwasy, selen, żelazo, cynk, german i potas.
Soplówka jeżowata wykazuje działanie antybakteryjne i ochronne na wątrobę, jelita i żołądek. Usprawnia krążenie krwi i przeciwdziała nadciśnieniu. Pomaga w regulacji cholesterolu i glukozy we krwi.
![soplówka jeżowata](https://extracthome.pl/wp-content/uploads/2022/11/ezgif.com-gif-maker-5-1024x576.webp)
Wpływ soplówki jeżowatej na układ nerwowy
Czynnik Wzrostu Nerwów (NGF)
Czynnik Wzrostu Nerwów (ang. Nerve Growth Factor, NGF) to wysoce konserwatywne białko (białko, którego sekwencja aminokwasów nie zmienia się zbytnio w czasie ewolucji gatunków), które ma krytyczne znaczenie dla przeżycia. Bierze udział w zapobieganiu śmierci neuronów i budowie nowych połączeń nerwowych, wspiera tworzenie synaps i poprawia funkcje pamięciowe. Jest również niezbędne w prawidłowym utrzymaniu i organizowaniu funkcji neuronów. W 1986 roku Rita Levi-Montalcini i Stanley Cohen odebrali nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii/medycyny za odkrycie białka NGF.
Soplówka jeżowata wpływa na powstawanie białka NGF w organizmie
Od lat 90 XX wieku przeprowadzono wiele badań nad wpływem soplówki jeżowatej na organizm człowieka. Badania wykazały, że hericenony, zawarte w owocniku soplówki jeżowatej, stymulują produkcję Czynnika Wzrostu Nerwów. Białko NGF (Czynnik Wzrostu Nerwów) wpływa na funkcjonowanie pamięci, szybkość i klarowność procesów myślowych, zdolność rozwiązywania problemów i inne procesy poznawcze. Suplementacja soplówką jeżowatą (lion’s mane) zapewnia optymalne funkcjonowanie układu nerwowego poprzez wspomaganie budowy nowych połączeń nerwowych jaki i ochronę oraz odbudowę już istniejących połączeń.
Choroby neurodegeneracyjne
Ze względu na swoje neuroprotekcyjne (ochronne na komórki nerwowe) i neurotropowe (wpływające na układ nerwowy) właściwości soplówka jeżowata wykorzystywana jest w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, pląsawica Huntingtona czy stwardnienie rozsiane.
Hericium erinaceus a otoczka mielinowa
Otoczka mielinowa (inaczej osłonka mielinowa, mielina lub osłonka rdzenna) to substancja otaczająca akson (element neuronu odpowiedzialny za przekazywanie informacji), która odgrywa kluczową rolę w szybkości i dokładności przekazywania sygnału między komórkami nerwowymi. Jej uszkodzenia mogą prowadzić do poważnych chorób układu nerwowego. Hericium erinaceus wykazuje zdolność do ochrony i regeneracji otoczki mielinowej, co potwierdziły badania na seniorach z łagodną formą demencji.
![soplówka jeżowata](https://extracthome.pl/wp-content/uploads/2022/11/ezgif.com-gif-maker-6-1024x576.webp)
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM) grzyb ten wykorzystywany jest do zwalczania chorób układu pokarmowego i wrzodów żołądka. Dzisiejsze badania naukowe potwierdzają to, co wschodnio azjatyccy medycy stosują od ponad tysiąca lat. Soplówka jeżowata wykazuje działanie antybakteryjne i ochronne na wątrobę, jelita i żołądek – pomaga chronić wyściółkę żołądka, zapobiegając i lecząc wrzody żołądka. Stosuje się ją do leczenia dolegliwości związanych z niestrawnością, uszkodzeniami przewodu pokarmowego i ogólnej odporności organizmu.
„Lwia grzywa” a inne choroby
Grzyb „lwia grzywa” (lion’s mane mushroom) usprawnia krążenie krwi i przeciwdziała nadciśnieniu. Pomaga w regulacji cholesterolu i glukozy we krwi. Reguluje metabolizm lipidów i insuliny w organizmie, dzięki czemu ekstrakt z soplówki jeżowatej wykorzystywany jest w leczeniu cukrzycy i otyłości.
![soplówka jeżowata](https://extracthome.pl/wp-content/uploads/2022/11/ezgif.com-gif-maker-7-768x457.webp)
Formy suplementacji
Soplówkę jeżowatą z powodzeniem możemy zastosować jako dodatek do dań, aczkolwiek świeży owocnik jest bardzo ciężko dostępny. Na rynku najczęściej możemy spotkać Hericium w formie suszonego, sproszkowanego grzyba – w kapsułkach bądź w pudełku z miarką. Sproszkowaną soplówkę można dodać do kawy – nie zmienia jej smaku i zachowuje wszystkie prozdrowotne właściwości.
Dzienna dawka według większości źródeł waha się od 1g do 4g suszonego owocnika.
Soplówka jeżowata w ExtractHome
Jako jedyni w Polsce pozyskujemy ekstrakt z soplówki jeżowatej i oznaczyliśmy w nim zawartość hericenonów i erinacyn. Prowadzimy intensywne badania z zakresu przetwórstwa surowców roślinnych metodą ekstrakcji dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym (SFECO2). Ekstrakt, który otrzymujemy jest składnikiem dwóch naszych suplementów diety Magic Healt Food – Beautiful Mind i Body Balance.
Źródła:
Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom
https://doi.org/10.1007/s11557-015-1105-4
Effects of erinacine A-enriched Hericium erinaceus on elderly hearing-impaired patients: A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial
https://doi.org/10.1016/j.jff.2022.105220
Hericium erinaceus ethanol extract and ergosterol exert anti-inflammatory activities by neutralizing lipopolysaccharide-induced pro-inflammatory cytokine production in human monocytes
https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2022.10.090
Structural characterization of two Hericium erinaceus polysaccharides and their protective effects on the alcohol-induced gastric mucosal injury
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131896
Isolation, purification and identification of immunologically active peptides from Hericium erinaceus
https://doi.org/10.1016/j.fct.2021.112111
Gastroprotective activity of polysaccharide from the fruiting body of Hericium erinaceus against acetic acid-induced gastric ulcer in rats and structure of one bioactive fraction
https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.04.153
Neurotrophic isoindolinones from the fruiting bodies of Hericium erinaceus
https://doi.org/10.1016/j.bmcl.2020.127714
Systems Pharmacological Approach to Investigate the Mechanism of Hericium erinaceus for Alzheimer’s Disease
https://doi.org/10.1016/j.dcmed.2019.05.002
Nerve Growth Factor
https://journals.physiology.org/doi/pdf/10.1152/physrev.1968.48.3.534
Protective Effect of the Ethanol Extract from Hericium erinaceus Against Ethanol-Induced Gastric Ulcers
https://doi.org/10.31883/pjfns/141560
Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus)
https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.010